چه رابطه ای میان مهدویت و غدیر وجود دارد؟
مهدویت و غدیر دو آموزه مهم اسلامی است که میان آن دو رابطه وثیقی بر قرار است زیرا واقعه غدیر برای مهدویت نقش فاعلی داشته و به نحوی بسترساز اعتقاد به مهدویت است و در برابر مهدویت نیز نقش غائی برای پدیده غدیر داشته و به نوعی تکامل بخش و غایت رسان واقعه غدیر می باشد.
در دوران معاصر واقعه غدیر چه پیامی برای منتظران دارد؟
در واقع پیام غدیر، تجدید میثاق منتظران با امام زمان(ع) است زیرا؛ چنانکه در واقعه غدیر همه مسلمانان به امر خدا با امیرمومنان علی(ع) بیعت کرده و ایشان را به عنوان جانشین و خلیفه بعد از رسول گرامی اسلام(ص) قبول کردند. در این زمان نیز این سنت با بیعت و پیمان با امام زمان تحقق پیدا می کند بر این اساس منتظران واقعی با تجدید پیمان در روز غدیر اولا انتظار واقعی خود را به منصه الظهور می رسانند ثانیا همراهی و پیروی خویش را با امام زمان اعلان می نایند ثالثا با اعمال و رفتار درست خویش در پی تحقق منویات و اهداف امام زمان خواهند بود پس منتظران در عصر غیبت با تجدید میثاق با امام مهدی(ع) این واقعه را گرامی می دارند.
چنانکه پیامبر گرامی اسلام درخطبه غدیر می فرماید:فَأمِرتُ أن آخُذَ البَیعَةَ مِنکُم وَ الصَّفقَةَ لَکُم بِقَبُولِ ماجِئتُ بِهِ عَن اللهِ عَزَّوَجَلَّ فی عَلِیٍّ أمیرِ المُؤمِنینَ وَ الأوصِیاءِ مِن بَعدِهِ الَّذینَ هُم مِنِّی وَ مِنهُ إمامَةٌ فیهِم قائِمَةٌ، خاتِمُها المَهدیُّ إِلی یَومِ یلقَی اللهَ الَّذی یُقَدِرُ وَ یَقضی» « مأمورم که از شما پیمان بگیرم تا دست در دست من نهید، در پذیرش آن چه از سوی خداوند درباره ی علی امیر المؤمنین (علیه السّلام) آورده ام و درباره ی اوصیای پس از او که از من و اویند، این امامت در میان آنان پایدار است و خاتم آنان مهدی (علیه السّلام) است و پیشوایی استوار است تا روزی که با خداوند قدر و قضا دیدار کند (قیامت).
امام مهدی(ع) در خطبه غدیر با چه شاخصه های وصف شده است؟
پیامبر گرامی اسلام(ص) در خطبه غدیر مطالب بسیاری در مورد شاخصه های فردی و اجتماعی امام زمان(ع) و قیام و حرکت ایشان و اهداف و غایتی که منجی جهانی به دنبال آنها است بیان فرمودند. آری اهتمام پیامبر گرامی اسلام در این خصوص از جملات بشارت گونه همراه با هشدارایشان به خوبی قابل مشاهده است که در ذیل به برخی از آنها اشاره می شود.
1ـ أَلَا إِنَّ خَاتَمَ الأَئِمَةِ مِنِّا القَائِمُ المَهدِی آگاه باشید که القائم المهدی از ماست.
2ـ المَهدیُّ مِن وُلدِی اسمُهُ اسمِی وَ کُنیَتُهُ کُنیَتِی اسمش اسم من است (یعنی همان اسم خاص) و کنیه اش هم، کنیه من است (یعنی ابوالقاسم).
3ـ أَلَا إِنَّهُ الظَّاهِرُ عَلَی الدِّین بدانید که اوست غلبه کننده بر همه ادیان.
در قرآن کریم آیاتی در تأیید بیان فوق آمده است که عبارتند از:
هُوَ الَّذِی أَرْسَلَ رَسُولَهُ بِالْهُدَى وَ دِینِ الْحَقِّ لِیظْهِرَهُ عَلَى الدِّینِ کُلِّهِ وَلَوْ کَرِهَ الْمُشْرِکُونَ
در تفاسیر متعددی آمده است که آیه ی فوق درباره ی قائم آل محمد (صلی الله علیه و آله و سلم) نازل شده است.
هُوَ الَّذِی أَرْسَلَ رَسُولَهُ بِالْهُدَى وَ دِینِ الْحَقِّ لِیظْهِرَهُ عَلَى الدِّینِ کُلِّهِ وَ کَفی بّاللهِ شَهیداً
4ـ ألَا إِنَّهُ المُنتَقِمُ مِنَ الظَّالِمِینَ آگاه باشید که امام زمان (عج الله تعالی فرجه الشریف) انتقام گیرنده از ستمکاران است.
5ـ ألَا إِنَّهُ فَاتِحُ الحُصُونِ وَ هَادِمُهَا آگاه باشید که او فاتح دژها و منهدم کننده ی آنهاست.
5ـ أَلَا إِنَّهُ غالب کُلِّ قَبِیلَةٍ مِن أَهلِ الشِّرک و هادیها آگاه باشید که او غلبه کننده بر تمامی قبیله های اهل شرک و هدایت کننده ی آنهاست.
6ـ ألَا إِنَّهُ مُدرِکٌ بِکُلِّ ثَارٍ لِأَولِیَاءِ الله آگاه باشید او، به دست آورنده خون همه ی دوستان خداست.
7ـ أَلَا إِنَّهُ الغَرَّافُ من بَحرٍ عَمِیق بدانید او از دریایی عمیق بهره می گیرد.
8ـ أَلَا إِنَّهُ یَسِمُ کَلَّ ذی فَضلٍ بِفَضلِهِ وَ کُلَّ ذی جَهلٍ بِجَهلِهِ آگاه باشید که او به هر ارزشمندی به اندازه ی ارزش او و به هر نادان و بی ارزشی به اندازه ی نادانی اش نیکی کند.
9ـ أَلَا إِنَّهُ خِیَرَةُ اللهِ وَ مُختَارُه بدانید او خیرة الله و برگزیده خداست.
10ـ ألَا إِنَّهُ قَد بُشِّرَ بِهِ مَن سَلَفُ بَینَ یَدَیه بدانید او کسی است که گذشتگان قرون پیش به او بشارت داده اند.
منبع: ایسکا: (اختصاصی پایگاه اطلاع رسانی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی)
:: موضوعات مرتبط:
دین و زندگی 11 ,
,
|
امتیاز مطلب : 168
|
تعداد امتیازدهندگان : 36
|
مجموع امتیاز : 36